NEMZETKÖZI KLINIKAI VIZSGÁLATOK NAPJA

2020.05.22.hírek

NEMZETKÖZI KLINIKAI VIZSGÁLATOK NAPJA

2020.05.22.
hír14.png?fit=850%2C478&ssl=1

Növekvőben az új klinikai vizsgálatok száma Magyarországon?

2020.05.21. / Budapest, Magyarország

Május 20-a világszerte a klinikai kutatás napja; ezen a napon köszönti a gyógyszeripari szektor a nemzetközi klinikai vizsgálatok folyamataiban érintett feleket (szponzorokat, szerződéses kutatásszervezőket, orvosokat stb.).  A világnap arra a hosszú klinikai vizsgálati folyamatra irányítja a figyelmet, mely eredményeképpen új, hatásos és biztonságos gyógyszerek kerülnek kifejlesztésre és kereskedelmi forgalomba. Hazánkban több ezer magasan képzett gyógyszeripari szakember érintett a különböző klinikai vizsgálóhelyeken zajló nemzetközi vizsgálatokban.

A Magyarországra kerülő új klinikai gyógyszervizsgálatok jelentős hányadát multinacionális innovatív gyógyszergyártók finanszírozzák és nemzetközi klinikai kutatásszervezők bonyolítják az ország vezető egészségügyi intézményeinek bevonásával.  Ezen új klinikai vizsgálatok keretén belül évente több ezer magyar beteg kap hozzáférést drága, új terápiákhoz és folyamatos, magasszintű orvosi ellátáshoz.  Mindez történik olyan formában, hogy a számukra nyújtott ingyenes készítmények és kezelések az állami egészségügyi költségvetés számára is milliárdokban mérhető könnyebbséget jelentenek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által publikált adatok szerint, 2019-ben ismét növekedett a Magyarországon indított új klinikai vizsgálatok száma. 2015-2016-ban Magyarországon 360 fölötti vizsgálat indult, melyek száma sajnos 2017-2018-ban jelentős csökkenésen esett át.  Az OGYÉI által közzétett adatok szerint a tendencia viszont 2019-ben megfordulni látszott; a tavalyi évben ismét 333 új vizsgálatot engedélyezett a hazai gyógyszerhatóság. A növekvő tendenciát 2020-ban, a COVID 19 járvány nagy valószínűséggel jelentősen lassítja majd.

Az OGYÉI klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos statisztikai adatai megtekinthetőek itt:

https://ogyei.gov.hu/statisztikai_adatok

Gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó komplex fejlesztés a Pharmaroad Kft-nél

Copyright by Pharmaroad Kft. All rights reserved.